“Home is where we park our camper”
Erwin Acke en Marleen Van den Berghe uit het West-Vlaamse Hooglede verkennen met hun camper al jarenlang de mooiste wegen en plekken van Europa. Sinds 2016 doen ze dat met een VW T6 California, richting Galicië, Corsica, Portugal, de Baltische Zee, Noorwegen, Bretagne, de Zwitserse Alpen, noem maar op.
Onder de naam ‘Happy_T6_Cali’, een verwijzing naar hoe zij zich voelen telkens ze er met hun California op uit trekken, brengen ze daar op sociale media verslag over uit. En hun avonturen worden gesmaakt … vraag dat maar aan hun ruim 4.000 volgers op YouTube.
Centraal in hun reizen staan de natuur en het landschap. Hun trip naar Denemarken is daar geen uitzondering op, maar toch heeft deze reis iets extra’s. Nederland is een fietsland en ook voor een bezoek aan Kopenhagen is de fiets ideaal, en dus mogen dit keer ook de fietsen mee.
Overzicht van de volledige trip in etappes:
Op 16 dagen reden Erwin en Marlene met hun California via Nederland en Duitsland naar Denemarken en terug.
Etappe 1: Hooglede (B) -> Loenen (NL) -> Egestorf (D)
Etappe 2: Egestorf (D) -> Kopenhagen (DK)
Etappe 3: Kopenhagen (DK) -> Fredensborg (DK)
Etappe 4: Fredensborg (DK) -> Egtved (DK)
Etappe 5: Egtved (DK) -> Vejers Strand (DK) -> Gyhum (D) -> Hooglede (B)
Etappe 1 – Hooglede (B) -> Loenen (NL) -> Egestorf (D)
Twee groene tussenstops midden in de natuur brengen ons meteen in de juiste stemming.
We rijden niet in één ruk naar Denemarken, maar doen het rustig aan. Onze vakantie begint van zodra we in onze camping car stappen. Twee tussenstops midden in de natuur, een in Nederland en een in Duitsland, brengen ons meteen in de juiste stemming.
Fietsen in de Veluwezoom
Onze camping ligt in natuurpark de Veluwezoom, en dus rijden we recht van de camping op de mooie fietspaden doorheen het park. De app Fietsknoop is daarbij onze gids.Als we onze fietsen nadien op het fietsrek plaatsen om naar Duitsland te vertrekken, ontdekken wij dat een van de fietsen een lekke band heeft. Gelukkig vinden wij op een boogscheut van de camping een vriendelijke fietsenmaker die de band snel wil herstellen, want ook in Kopenhagen hebben we die fietsen nog nodig!
Natuurkampeerterrein Zegenoord
Stichting ‘De Groene Koepel’ baat in Nederland een aantal natuurkampeerterreinen uit op een bijzondere locatie, vaak in een natuurgebied. De campings zijn alleen toegankelijk voor leden van de stichting. Wij zijn al een paar jaar lid en fan van deze manier van kamperen.
Op de camping gelden een aantal afspraken om de kampeerders de nodige ruimte en rust te bieden in een ecologische, natuurvriendelijke omgeving. Zo is er op camping Zegenoord geen aansluiting voor elektriciteit, maar dat is met de California geen probleem; we kunnen makkelijk drie à vier dagen verder zonder aan faciliteiten te moeten inboeten.
Wandelparadijs
Wij houden van ‘slow travel’ – rijden met de California is echt genieten – en daarom loopt een deel van ons traject altijd via secundaire en kleinere wegen. Zo komen wij vaak verrassende plekken en landschappen tegen.Onderweg naar Denemarken plannen we een tussenstop aan de Lünenburger Heide, een groot natuurgebied onder Hamburg. Met de fiets trekken wij door een groot deel van het gebied. Helaas hier geen mooie, strak aangelegde fietspaden zoals in de Nederlandse Veluwe, maar een traject dat eerder geschikt is voor mountainbikes.De Lünenburger Heide is ook een wandelparadijs en is het mooist wanneer ze paars kleurt. Dat is echter pas het geval vanaf begin augustus, en er valt helaas nog niks van te merken.
Art deco op de heide
De Veluwe is Nederlands grootste bosgebied, maar telt ook een aantal open heidevelden. Op één daarvan staat een merkwaardig, monumentaal gebouw: zendstation Radio Kootwijk. Dat werd bijna 100 jaar geleden gebouwd in art-decostijl om vanuit Nederland radiotelegrafisch contact te onderhouden met de koloniën, en dan vooral met Nederlands Indië. Vandaag is het een museum.
Rustig plekje voor onze camper
Camping Regenbogen in Egestorf, een domein van 22 hectare, ligt vlak bij het heidegebied. Op het eerste gezicht is het niet bepaald een memorabele plek, met centraal een groot drukbezet terrein. Maar als je er de moeite voor neemt, ontdek je wat dieper in het domein de mooiste plekjes. En daar sta je dan, bijna alleen, midden in het groen!Wij worden heel vriendelijk ontvangen, en de camping heeft ook een voortreffelijk restaurant, met eenvoudige, maar verzorgde gerechten. Kortom, een plek die we van harte kunnen aanbevelen.
Etappe 2 : Egestorf (D) -> Kopenhagen (DK)
"Velkommen til Danmark"
Onze eerste bestemming in Denemarken is meteen de hoofdstad van het land. Kopenhagen verkennen met de fiets blijkt de ideale combinatie.
Kamperen in de stadsrand
Wij verblijven op de stadscamping van Kopenhagen, een groot grasveld dat in de zomer drie maanden als camping wordt gebruikt en op minder dan 5 kilometer van het centrum ligt. Ideaal om, zoals wij, de stad te verkennen met de fiets.Dit is een camping met een ongedwongen sfeer waar het, ondanks de grote kale vlakte, toch gezellig toeven is. Alle sanitaire faciliteiten zijn aanwezig, de camping wordt dag en nacht bewaakt en er is zelfs een kleine shop met een broodjesservice. Het leuke aan zo’n camping is dat je hier, naast tal van nationaliteiten, zowat ieder kampeermiddel ziet passeren dat er bestaat: tenten, caravans, auto’s met daktenten en de meest uiteenlopende campers.
Sprookjesachtige sfeer in Tivoli
We zijn amper uitgepakt, en we zitten al op onze fiets voor een bezoek aan Tivoli, een pretpark met een historische achtergrond, pal in het centrum van de stad. Onze enthousiaste campinguitbater gaf ons bij aankomst immers meteen een eerste tip mee: “Wil je het Tivoli Park bezoeken, doe dat dan bij valavond. Het is open tot 22 uur en de uren daarvoor zijn de mooiste.” En de man heeft gelijk … het is niet zo druk en wanneer de sfeervolle verlichting aangaat, wordt het park nóg magischer.
Citytrippen op twee wielen
Kopenhagen is een hippe en gezellige stad, een cocktail van bezienswaardigheden, gevarieerde wijken en lekker eten. Er hangt een positieve vibe en je voelt je er onmiddellijk op je gemak. Overal word je vriendelijk ontvangen. Met de fiets blijft geen enkel stadsdeel onbereikbaar en kom je soms op de meest verrassende plekjes.
Stad op fietsmaat
Dat Kopenhagen de beste stad ter wereld is om te fietsen, konden wij nu ook zelf ondervinden. Brede fietspaden, afgescheiden van de weg, en aan de fietser aangepaste verkeerslichten, meer moet dat niet zijn om je veilig te voelen op je tweewieler.
Etappe 3 : Kopenhagen (DK) -> Fredensborg (DK)
Onderweg met onze camping car laten wij ons vaak leiden door het toeval. Zo ontdekten wij, even buiten Kopenhagen, het Louisiana Museum en een residentie van de Deense koninklijke familie.
Oudste amusementspark ter wereld
Via de kustweg naar het noorden verlaten we Kopenhagen. We rijden duidelijk door een welvarend gebied, met villa’s, landhuizen en chique hotels vlak aan zee. Van hier zie je trouwens aan de overkant Zweden liggen. De zee heeft een azuurblauwe kleur en onder een stralend zonnetje krijgt de kust haast een mediterraan karakter.Maar eerst houden we nog even halt bij het oudste amusementspark ter wereld, Dyrehavsbakken, of kortweg Bakken, waarvan de oorsprong teruggaat tot 1583! Het heeft een volksere uitstraling dan zijn tegenhanger Tivoli (uit 1843) in hartje Kopenhagen, en is ook een pak democratischer. Grote en kleine attracties, spellenkramen en eetstandjes vormen een bonte mix in een bosrijke omgeving.
Groene oase
Iets verder naar het noorden, en een vijftal kilometer landinwaarts, komen wij aan op Camping Fredensborg, midden in een groene oase. Ook hier vergasten de uitbaters ons op een bijzonder hartelijk welkom. Helemaal aan de rand van de camping krijgen wij een ruime, rustige plek in het groen.
Museum met zeezicht
Ook vlakbij, maar dan aan de kust, ligt het Louisiana Museum of Modern Art. Het museum stond eigenlijk niet op onze planning, maar na een tip van een van onze volgers op Facebook besluiten we het toch te bezoeken. Wij nemen weer de fiets, want het ligt op amper 7 kilometer van onze camping, en rijden langs mooie, brede fietspaden.Je kan in het Louisiana Museum gemakkelijk een hele dag spenderen. Naast de kwaliteit van de collectie in de museumgebouwen kan je genieten van een wandeling in de beeldentuin, het panoramisch uitzicht over de zee, een lekker hapje in het museumrestaurant, ... Zo zie je maar: een reis op voorhand plannen is handig en nuttig, maar onverwachte wendingen maken het soms nog interessanter. En onze California geeft ons de flexibiliteit om daar op in te spelen.
Het Deense Versailles
Van hieruit bezoeken wij Fredensborg een residentie van de Deense koninklijke familie, gelegen in een prachtige domein. De tuinen, ook wel ‘het Deense Versailles’ genoemd, worden in de zomer opengesteld voor het publiek en zijn een bezoek meer dan waard.
Compact kokkerellen
De keuken van de California is voldoende uitgerust om lekker in te kokerellen. Daarvoor komen deze compacte ‘sandwich toasters’ van RidgeMonkey goed van pas. Door hun constructie zijn ze geschikt voor tal van toepassingen en met het dubbele deksel houden ze kookgeurtjes onder controle. Bovendien nemen ze weinig plaats in, dankzij het verwijderbare handvat.
Etappe 4 : Fredensborg (DK) -> Egtved (DK)
Wij verlaten Seeland, het eiland waar Kopenhagen ligt, en nemen de weg terug naar Jutland.
Privébus naar Legoland
Door zijn landelijke ligging wordt de rustige en goed uitgeruste camping Egtved niet of nauwelijks bezocht door doorreizende toeristen. Maar het blijkt een uitstekende uitvalsbasis voor een bezoek aan het pretpark Legoland, een 20-tal kilometer verderop. Een gratis bus stopt om 10 uur aan de ingang van de camping en brengt je om 18 uur weer terug. Een service waar wij graag gebruik van maken. Zowel op de heen- als op de terugreis blijken wij zelfs de enige passagiers!
Jeugdsentiment
Legoland is een groot, gezellig pretpark dat vooral gezinnen met jonge kinderen aanspreekt. Maar toch beleven ook wij er een heel fijne dag. Er heerst een aangename en ontspannen drukte en de wachttijden vallen goed mee. In die mate zelfs dat ook wij ons laten verleiden om hier en daar een attractie mee te pikken. De uren vliegen echt voorbij. Weer een leuke ervaring dus … en ons derde pretpark in één week!
Koken in open lucht
Voor zijn fornuis gebruikt de California een “Campingaz” gasfles, type 907, die zich onder de kastjes achteraan bevindt. Maar wij hebben ook altijd een “Super Carena Stove” mee, zodat we buiten kunnen koken wanneer de weersomstandigheden het toelaten. Het kookvuur maakt gebruik van een (kleinere) gasfles type 904, met als voordeel dat alles onder het bed in de koffer past en je meteen een back-upgasfles hebt voor als de grote 907 leeg is.
Etappe 5 : Egtved (DK) -> Vejers Strand (DK) -> Gyhum (D) -> Hooglede (B)
Aan alle mooie liedjes komt een eind. Maar voor we met onze camper via Duitsland en Nederland weer huiswaarts rijden, gaan we nog even naar het strand.
Kamperen in de duinen
Denemarken kan je niet verlaten zonder een bezoek aan de fameuze zandstranden in Jutland. Wij opteren voor een camping in de duinen, vlak bij het strand: Vejers Strand.Vejers Strand Camping is in deze tijd van het jaar uiteraard goed bezet. Toch is er nog een plekje voor ons. Een heel mooie plaats zelfs: iets hogerop in de duinen, met een panoramisch zicht op de hele camping! Een aansluiting voor elektriciteit is er niet, maar dat hebben wij helemaal niet nodig. Met onze praktische California kunnen we immers komen en logeren op plaatsen die niet toegankelijk zijn voor grote(re) mobilhomes.
Chillen op het autostrand
Het is hier de gewoonte om overdag met de camper je plek te verlaten, om een paar kilometer verder op het autostrand de dag door te brengen. Handig, zo met de auto vlak bij de waterlijn parkeren, de zee in kunnen en alle faciliteiten bij de hand hebben! ‘s Avonds keert iedereen weer terug naar zijn plaats op de camping, want overnachten op het strand mag niet. Zo’n verblijf op een ruim autostrand is een unieke ervaring die je echt eens moet meemaken.
Op ons dooie gemakje
De terugreis doen wij in twee keer. In Duitsland is het erg druk op de weg. Op verschillende plaatsen wordt aan de autosnelweg gewerkt, met files en flink wat vertraging tot gevolg. Maar we hebben geen haast, nooit eigenlijk. Want de reis zelf is voor ons net zo hard genieten als onze eindbestemming. Uiteindelijk vinden we, iets over halfweg tussen Hamburg en Bremen, een dorpje met een camping, niet ver van de autostrade. Het geluk lacht ons toe, want het is alweer een oase van ruimte en rust, midden in het hoogseizoen.Na een laatste ontbijt, waar we graag onze tijd voor nemen, rijden we via Venlo Nederland binnen, waar het verkeer een pak rustiger is. En zo loopt onze reis stilaan op z’n einde.