Sluit aan bij de ClubExclusieve voordelen !
Oldtimers Fan?Word "Classics"

Industrie

Car2X, de technische mijlpaal voor de verkeersveiligheid

31 maart 2020

De nieuwe Golf is de eerste auto in Europa die zich draadloos kan verbinden met andere voertuigen om hen onderling te waarschuwen voor gevaar, of kan connecteren met de weginfrastructuur.

Op de autosnelweg is afleiding door slaperigheid een van de belangrijkste oorzaken van ongevallen. Door vermoeidheid, eentonigheid van het parcours en het comfort van de hedendaagse wagens, kan de bestuurder de neiging hebben over te gaan op “automatische piloot”, met een verminderde aandacht voor de verkeerssituatie tot gevolg. De nieuwe Golf kan de bestuurder helpen ongevallen te vermijden dankzij de innovatieve Car2X-technologie die hem draadloos verbindt met andere auto's en de infrastructuur. Daarvoor gebruikt hij de draadloze zendnorm WLANp, die speciaal is afgestemd op de lokale communicatie tussen voertuigen en geen mobiel netwerk vereist, waardoor hij dus werkt binnen de systeemlimieten over het hele gebied. De geconnecteerde voertuigen wisselen positiegegevens en informatie rechtstreeks met elkaar uit binnen een straal van maximaal 800 meter. Hierdoor kunnen ze elkaar binnen milliseconden waarschuwen voor gevaren of contact maken met de verkeersinfrastructuur.

Snelle reactie

De Duitse automobielclub ADAC testte de Car2X-technologie door de Golf te confronteren met acht typische gevaarlijke situaties waarin bestuurders zonder waarschuwing helemaal niet of pas laat zouden kunnen reageren. In al deze situaties gaf de auto een tijdige en betrouwbare waarschuwing, vaak tien of elf seconden voor het naderende ongeval. Dankzij de tussenkomst van Car2X is het mogelijk op een gevaar te reageren met de hulp van de talrijke rijhulpsystemen die deel uitmaken van het technisch arsenaal van de wagen, zoals bijvoorbeeld de noodremhulp. Een ander positief aspect van dit systeem is zijn belangrijke rol in het voorkomen van kettingbotsingen. Door vooraf reeds de noodknipperlichten in te schakelen worden de andere voertuigen vroeger gewaarschuwd voor het gevaar en kunnen ze zo op tijd stoppen!

Bekroonde innovatie

ADAC heeft de nieuwe Volkswagen-technologie getest en omschrijft ze als volgt: “dit is een ‘technische mijlpaal’ vergelijkbaar met systemen zoals ABS of airbags”. Het Euro NCAP consortium bracht eveneens hulde door ze de “Advanced Award”, een prijs voor baanbrekende veiligheidsuitrusting, toe te kennen. Car2X-technologie maakt zwermintelligentie in de lokale omgeving mogelijk en wordt steeds beter naarmate er meer deelnemers bij betrokken zijn. Daarom zal Volkswagen de technologie nu breed uitrollen: na de Golf wordt ze standaard in andere nieuwe modellen van het merk. Ook andere autoconstructeurs zijn ermee bezig. In de Golf is de Car2X-technologie actief bij snelheden boven de 80 km/u. In de toekomst moet ze ook de veiligheid in het stadsverkeer verbeteren door met de verkeerslichtsystemen te communiceren. Hierdoor kan de verkeersstroom beter worden gecontroleerd en de omgeving ontlast.

*suivez_nous

Inschrijving aan de Newsletter :

Abonnement voor :

Fermer