Sluit aan bij de Club
Oldtimers Fan?Word "Classics"

Allerlei

Hippiebus: als u nu eens achter het stuur van een Combi kroop ?

25 februari 2021

Zijn sympathieke snoet heeft sinds 1950 al heel wat generaties beroerd. De Volkswagen Combi gaat al heel wat decennia mee, als bedrijfswagen in de vorm van een minibus voor personentransport of als camper. Ook vandaag eist hij steevast een prominente plaats op bij Volkswagen-oldtimermeetings. Zelf een Combi aanschaffen blijft voor velen een droom zowel op financieel als praktisch vlak, vooral als het gaat om een Type 1 of Type 2. Aan de andere kant is achter het stuur kruipen van een Combi voor een uitstapje misschien wel toegankelijker dan u denkt!

Reeds negen jaar laat Pieter van Cleemputte anderen meegenieten van zijn passie voor de “Minibus”, zoals de Combi vaak wordt genoemd. “Nadat ik een Combi Pickup had gerestaureerd, nam ik een T2 Camper over van iemand die hem verhuurde en daarnaast ook de website Hippiebus had opgericht. Omdat ik zelf al even met het idee rondliep, was het een logische stap om niet veel later zowel de website als de verhuurdienst over te nemen. Op die manier ben ik mijn eigen Combi’s beginnen verhuren”, vertelt de 38-jarige huisvader. “Dat is uiteindelijk uitgegroeid tot een voltijdse job. Tot dusver heb ik niet minder dan acht Volkswagen Combi’s gerestaureerd: vier Camper Type 2, een Pickup T2, een Samba Type 1 en een Minibus T1 met zeven zitplaatsen. Die zijn allemaal te huur, voor een dag, een weekend of een ganse week.

In de voetsporen van zijn grootvader

De passie van Pieter van Cleemputte gaat terug tot zijn kinderjaren. “Ik groeide op in Assenede, ten noorden van Gent”, legt hij uit. “Onze hele familie woonde in die streek. Mijn grootvader was een vishandelaar en heeft zelf tussen 1953 en 1979 altijd met een Combi gereden. Onze familie heeft dus een sterke band met die wagen.” 

Na zijn studies marketing richtte Pieter een bedrijf op gespecialiseerd in audiovisuele werken en multimediale ontwikkeling. De passie voor automechaniek laat hem echter niet los en dus begint hij verschillende oude wagens te restaureren: een MG, gevolgd door een Mini bestemd voor circuitracerij. “In een oldtimer beleef je de tijd op een andere manier”, vertelt hij. “Je bent doorgaans minder gehaast, het is een vorm van ontspanning en beleving. Er zijn heel wat mensen die gebeten zijn door oldtimers en de nostalgische sfeer errond, maar het is niet eenvoudig om er zelf een te bezitten: het onderhoud, de vereiste ruimte, de verzekering, de uitstootnormen in bepaalde steden, … Met Hippiebus wil ik een unieke beleving aanbieden.

Rondrit of kamperen

Een dagje erop uit of een weekend met het gezin in een Camper, de mogelijkheden zijn legio. Vooral omdat gezien de heersende pandemie dit soort vakanties populair zijn. “Er is heel wat interesse voor korte vakanties in eigen land, maar ook voor trips naar het buitenland, vanaf het ogenblik dat de grenzen opnieuw openen. Bijvoorbeeld naar Zeeland in Nederland of Noord-Frankrijk, met name de regio van Cap Blanc Nez en Cap Griz-Nez”, stelt onze gesprekspartner.

Momenteel biedt Pieter van Cleemputte acht Combi’s te huur aan, maar daar stopt het verhaal niet. “Oldtimers restaureren is een echte passie”, vertelt hij breed lachend. “Het kost echter veel werk. Ik doe alles: de mechaniek, de elektriciteit, laswerk, carrosserie, … Ik wil dat alles perfect is, precies zoals ze de showroom zouden verlaten. Bepaalde Combi’s die ik aanschafte waren in betere staat dan anderen en die moest ik bijgevolg niet volledig restaureren, maar je mag toch rekenen op gemiddeld 2000 werkuren om een volledige restauratie te doen. Omdat ik daarnaast ook de rijdende exemplaren moet onderhouden, betekent dat een jaar tot achttien maanden werk per Combi.

In de watten gelegde Combi’s

Gezien ze elk jaar tien- tot twintigduizend kilometer afmalen, moeten de Combi’s in de watten gelegd worden. “Na elk verhuur controleer ik alles”, vervolgt de Hippiebus-eigenaar. “Dat vraagt veel tijd, maar de betrouwbaarheid is essentieel in mijn zaak, zowel voor mijn klanten als voor mijzelf! Op acht jaar tijd heb ik, geloof ik, slechts één keer iemand moeten depanneren. En dat was na een zeer lange rit op de autostrade, wat niet echt ideaal is voor dit type voertuig met een maximumsnelheid van 90 km/u. Het voertuig komt uiteraard veel beter tot zijn recht op kleine charmante plattelandswegen. Daarom heb ik ook Roadbooks met GPS ontwikkeld om de huurders aan te moedigen om van de gekende paden af te wijken en hen te wijzen op enkele belangrijke aandachtspunten.

Vanaf 180 euro exclusief BTW kan u reeds genieten van een dag (maximaal 100 km) met een perfect gerestaureerde Volkswagen Type 2. Als u op zoek bent naar een originele overnachting, dan is een weekend met een Camper (2 nachten en maximaal 500 km) misschien wel de gepaste formule, vanaf 295 euro exclusief BTW. Deze prijzen zijn afhankelijk van de periode doorheen het jaar en het model dat u wenst te huren. Als u in een straal van 250 km rond Assenede (waar Pieter zijn garage heeft) blijft, dan kan u bijna tot in Amsterdam, Reims of de Opaalkust rijden.

Het is zeker niet de bedoeling om lange afstanden af te leggen, maar wel om streken dichtbij huis te ontdekken”, legt Pieter uit. Er zijn verschillende verhuurformules mogelijk, afhankelijk van uw wensen en uw budget. Eén ding staat evenwel als een paal boven water: met Pieter treft u een echte liefhebber die zijn passie voor Volkswagen Combi’s graag met u deelt. “Ik heb het geluk gehad om van mijn passie mijn beroep te hebben kunnen maken”, besluit hij. “Wat kan een mens nog meer verlangen?

Meer informatie over Pieter en zijn Combi’s vindt u terug op www.hippiebus.be